Taytın Askeri Kullanımı – Tayt Erkeklerden Doğdu!
19. yüzyılın sonlarından bu yana, çeşitli devletlerin askerleri, özellikle de piyadeler, sıklıkla bacaklarının alt kısmını korumak, ayakkabılarına çamur, kum ve pislik girmesini engellemek ve ayak bileğine destek vermek amacıyla tayt giyiyorlardı. İlk başta, ayak bileğini desteklemek amacıyla bacağı saran geniş bandajları andıran kalın yünlü bir bant olan “dolak” olarak kullanılırdı. Dolak genel olarak kıyafete bir kemer ya da bantla tutturulurdu. Daha sonra, dolaklar yerini bazı asker grupları tarafından düğme ya da bir kopçayla bacaklara tutturulan, genel olarak ayakkabının topuğunun hemen önündeki ayakkabı tabanının altından geçen, alt taraftan ayarlanabilir üzengi ile korunmuş kanvas taytlara yerini bıraktı. Askerler, taytı baldırını taytın dışa dönük düğmeli tarafından saracak şekilde kullandı, uygun formu elde edecek şekilde tutturarak kendine göre ayarladı. Taytın bir diğer kullanımı olarak, boyu bilekten baldırın ortasına doğru uzatıldı ve dizin hemen altından aşağıya düşmemesi için çorap bağı eklendi ve düğümlenerek sağlamlaştırıldı. Askeri taytların boyu dizin altına doğru ayarlandı ve tayt, dizliklerindeki en alt düğmeye sabitlendi. Bu tarz taytlar kimi zaman uzun, bacağı saran pantolonların üstüne giyilen ayak bileğine uzanan uzun tozluklarla karıştırılıyor.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Birleşik Devletler ordusu piyadelerine tayt giymek zorunlu hale getirildi ve standart ordu taytı giymeyen diğer Birleşik Devletler birlikleri görevden ihraç edildi. İkinci Dünya Savaşı sonlarında, uzun savaş botlarının üretilmesiyle taytlar askeri servislerde görülmemeye başladı. 1943’te, Birleşik Devletler Ordusu görev ayakkabısını baldırın alt tarafına gelen bağcıklar ve şeritlerin karışımıyla sağlamlaştırılmış uzunca deri ekleyerek modifiye etti. Ve bu yeni model 3. Tip Saha Botu olarak adlandırıldı. Fakat, Birleşik Devletler Deniz Kolordusu kanvas taytları savaş boyunca muhafaza etti ve Kore Savaşı sonlarına kadar mücadele sırasında kullandı. 1950li yıllarda tayt savaşların etkisiyle kadınların da dolabına girmeye başladı.
1960lı yıllarla birlikte, görev ayakkabısının eski usul tarzı savaş botlarına bir yön verdi ve taytlar iyice gözden kayboldu. Genellikle parlak beyaz ve rugan ya da öküz derisinden yapılan taytlar öncelikli olarak törenlerde giyilmektedir.